Sommardäck

Vad är sommardäck?

Ett sommardäck är ett däck som används just under sommaren, eller när det är varmt ute. Däcket är tillverkat av en speciell blandning av gummi som ger bäst grepp och prestanda när det är mer än sju plusgrader ute. Om temperaturen blir lägre får gummiblandningen svårt att hålla prestandan, gummit blir hårdare och det förlorar greppet om vägen.

Man bör göra det till en rutin att noga gå igenom sommardäcken varje år innan de monteras på bilen. Ju bättre däck man har desto mer behaglig och komfortabel blir körningen. Det är också viktigt att man kontrollerar däckens lufttryck regelbundet. Om man inte gör det finns risken att trycket är för lågt. Ett lågt lufttryck ger instabilitet, ökad bränsleförbrukning och ett ökat däckslitage.

Vilka regler gäller för däcken?

När det gäller sommardäck får de bara vara monterade på bilen under vissa tidsperioder. Sedan år 2010 får de inte sitta på bilen mellan den 1 december till den 31 mars om det råder vinterväglag. Vad som räknas som vinterväglag är upp till varje kontrollerande polis. Om det finns snö, modd eller frost på någon del av vägbanan är det dock svårt att komma ifrån eventuella böter. Som bilägare kan man bli rådd att montera vinterdäck redan den 1 november. Ofta kommer vintern tidigare än man räknar med.

Alla sommardäck måsta ha ett mönsterdjup på 1.6 mm men även det kan vara för lite om man kör på en regnblöt vägbana. Det rekommenderas att minst ha 3 mm om man vill vara säker på att ha bra grepp även om vädret är lite sämre under sommaren.

När det gäller däckens ålder finns det inte någon speciellt lag som säger att ett däck inte får vara gammalt så länge det uppfyller kraven på mönsterdjup.

Montera däcken

Att byta däck på en bil eller på ett annat fordon är inte speciellt svårt. Det gäller bara att ta det lugnt och se till att bilen står säkert upplyft. Om man märker att två sommardäck är bättre än de andra bör de bästa däcken alltid monteras bak eftersom det ger bäst köregenskaper.