Däck

Det finns alla möjliga sorter och märken av däck att välja bland idag som bilägare. Beroende på hur ofta du kör och vart du bor finns det olika alternativ. Om du till exempel bor i en storstad där vintern är mild och det knappt kommer någon snö är friktionsdäck bra att använda. De är dubbfria och kostar mindre, dessutom är de också bättre för miljön där stadsluften kanske redan kommit upp i ansträngande nivåer i luftkvaliteten. Att inte ha dubbdäck kan däremot vara helt otänkbart och farligt om du bor i en stad där vintern är kall med mycket snö och pågår flera månader. Om du använder bilen varje dag är det säkrast att välja något som passar vägunderlaget för att känna dig trygg och bekväm under din bilfärd.

Det finns viktiga bitar att tänka på när det gäller däcken oavsett vad du väljer för typ. Om det är så att du väljer att använda friktionsdäck kan du ha dessa året runt utan att behöva byta dem. Däremot behöver du ändå följa lagen som säger att dina däck måste ha minst 1,6 mm i mönsterdjup när det är sommar och minst 3 mm när det är vinter. Om det är så att du tänker ha samma hjul året runt är det därför viktigt att du mäter dina däcks mönsterdjup inför varje säsong.

Om du väljer att använda dubbdäck är det viktigt att tänka på att det ibland kan finnas gator inne i städerna där det är förbjudet att använda dubbdäck för att luftkvaliteten är sämre där än i resten av staden. Det är värt att titta på hur stort behov du har och hur ofta du ska köra inne i stan.

När det kommer till lagar och regler måste du tänka på att du enbart får ha dubbdäck från 1a oktober till 15e april om det är vinterväglag och halt. Annars är det 1 december till 31 mars som gäller. Du måste se till att ha ett mönsterdjup på minst 3 mm, helst 5mm som är rekommenderat för att dina vinterdäck ska vara lagliga och trygga att åka med.